El i båden, kabler

El i båden

Næsten alle både er installeret med en masse elektronik og elektrisk udstyr. Derfor skal bådens elektriske system være i orden og klar til overleve det barske miljø med fugt og salt.

Skal El i båden og det elektriske system fungere korrekt, er det vigtigt at du ved hvordan dit elektriske system er sat sammen. Bådens landstrøm på 230 volt skal tages alvorligt og bør derfor udføres af en fagmand.

El i båden og elektriske system stiller krav til, kabler og ledninger, samlinger og særligt korrosion. For småt dimensionerede kabler giver stor modstand og medføre spændingstab (Volt) og varme kabler. Dette kan medføre at udstyr med højt forbrug, ikke fungerer korrekt, og i værste fald kan få udstyret til af brænde af.

Når man installerer ekstraudstyr i sin båd, er det meget vigtigt at man tager visse forholdsregler. Man skal først undersøge effektforbruget (Watt), oftest findes der en mærkat på udstyret som viser dette. Når man har effekten, så kan man udregne strømforbruget (Ampere). Det er strømforbruget man dimensionerer ledningstykkelsen efter (Kabeldimension eller også kaldet kvadrat).

Vær opmærksom på, at man ikke uden videre kan koble flere genstande på samme ledning uden at dimensionen på ledningstykkelsen forøges. Det er derfor en god idé at øge dimensionen til udvidelse af flere genstande, på den måde undgår man at skal skifte ledningerne ud.

El i båden

Beregning af kabeldimension

Man kan bruge denne generel formel til beregning af dimensionen på et kabel (Kvadrat)

Eks.

Der skal installeres en VHF-radio som har en effekt på 25 watt. Fra radioens placering skal der til hovedtavlen (sikringsboks) anvendes 6 meter kabel. Dimensionen på kabel vil være 1,25 mm².

Øverst på formularen

Beregning af kabeldimension

Her under er en simpel udregning til hvor store ledninger du skal bruge, når du installere udstyr i din båd.
Bemærk !! For installationer med et stort el-forbrug, eks. bovpropeller, gælder en anden udregning.

Udfyld felterne

 

Rating: 2.7/5. From 3 votes.
Please wait...